Ella fue la encargada de facilitarnos sus conocimientos sobre matemáticas manipulativas y sus materiales en un curso que compartimos con personas fantásticas durante tres sábados en El Masnou (Barcelona).
Ha trabajado como educadora durante 4 años en el proyecto educativo El Roure (Barcelona) y se ha formado, de la mano de Maria Antònia Canals, los Wild, etc., en el aprendizaje de las matemáticas a través de los materiales y la imaginación. Es propietaria del blog de materiales de matemáticas "Aprenent amb les mans"(aprendiendo con las manos).
Puesto que nos dio permiso, os enseñamos una muestra de algunos de los materiales que nos mostró.
[+/-] Seguir leyendo en castellano
Os animamos a, si tenéis la oportunidad, formar parte de estas propuestas, a que conozcáis el Gamar (UDG), y visitéis los enlaces recomendados en el blog de Lara. ¡Seguro que os abrirán los ojos a nuevas maneras de hacer y aprender matemáticas!
No nos extendemos más y os dejamos con la entrevista.
FB: ¿Nos puedes explicar a grandes rasgos cuál ha sido tu trayectoria profesional y cuáles han sido tus motivaciones?
L: Estudié Ciencias Ambientales pero aunque me gustaba mucho no vibraba haciendo mi trabajo. Me daba cuenta de que cuando mi compañera de piso me explicaba cosas que había hecho ese día, me transmitía una cosa especial que yo no notaba en mí. Decidí hacer el CAP para dedicarme a la enseñanza y me matriculé en Magisterio. Fui a una librería i cogí un libro al azar “Educar para ser...” de Rebeca Wild. Me cambió la vida... noté que eso era lo que estaba buscando... Esa era la manera de hacer las cosas que yo quería y que resonaba en mí. Entonces busqué si había algún espacio educativo aquí e Catalunya que se pareciera al descrito por Rebeca en su libro. Sorprendentemente... “El Roure” apareció en mi vida durante 4 cursos maravillosos. Mucho aprendizaje y muchas vivencias que ahora me caracterizan i me han hecho ser lo que soy.
La presencia de Maria Antònia Canals es mi segunda fuente de luz en este camino. A su lado he aprendido muchísimas cosas del mundo de las matemáticas. Su mirada y manera de vivir me ha i me continúan marcando muy a fondo.
Me gustaría dedicarme a continuar vibrando con la didáctica de las matemáticas i que adultos i pequeños pudieran disfrutarlo.
FB: ¿Cómo ha sido tu relación con las matemáticas? ¿Qué ha sido lo que te ha llevado a hacer todos estos materiales, preparar el curso…?
L: Nunca he sido una fiera con las matemáticas, más bien me costaban bastante. Por eso cuando alguien se me acerca y me comenta: “Yo no soy de números…”, “Ufff las mates son chunguísimas”… pienso otro al que le han enseñado matemáticas como a mí… Puedo decir que con veinte años me he permitido el lujo de volver a aprender matemáticas des de la base y ¡ME ENCANTAN!
Los materiales son las herramientas con las que entiendo y vivo el aprendizaje de las matemáticas. Los niños y las niñas desean experiencias manipulativas de todos tipos. Los materiales les ofrecen. Aprender a sumar con una máquina que hace música y con la que se puede jugar es para ellos un regalo que no se puede dejar perder.
Los cursos son el canal que ahora mismo nos permite estar en contacto con este mundo que me encanta i poderlo compartir con gente que está interesada.
FB: Desde tu experiencia, ¿cuál es el aspecto que más destacarías de las escuelas libres como “el Roure”?
L: Se mira cada niño y niña y se le acompaña a nivel global el lado intelectual y si psique. Se intenta respetar a todos aprendiendo a mirar i ver sus autenticas necesidades. Puede parecer una cosa obvia pero requiere mucho por parte del educador o educadora.
FB: En qué es diferente la relación que establecen los niños con las matemáticas siguiendo una metodología más manipulativa, libre, etc. O siguiendo el método tradicional de la escuela?
L: No puedo contestar a esta pregunta por qué nunca he trabajado enseñando matemáticas sin usar materiales, lo único que puedo decir es que los niños y niñas disfrutan mucho aprendiendo matemáticas con la ayuda de los materiales.
Pienso que la escuela puede introducir en algunas situaciones o para determinados conocimientos los materiales didácticos, de hecho sé que hay escuelas que ya lo están usando.
Ahora nos disponemos a canviar de sentido y responder las preguntas ¡lo mejor que sepamos!
L: ¿Creéis que alguien que no vibra con las matemáticas puede llegar a enseñar y hacer vibrar a los niños y niñas que le escuchan?
FB: A lo mejor, una persona que no vibra con eso que está haciendo, puede transmitir sus conocimientos, pero lo que difícilmente podrá conseguir es trasmitir esa pasión necesaria que nos hace vibrar, nos incita a seguir descubriendo y hasta nos introduce en un mundo lleno de sensaciones i emociones
La matemáticas, como la lengua, el dibujo, la historia, etc. No son ninguna excepción, forman parte del conocimiento. Si no conseguimos vibrar con aprendiéndolo, viviéndolo, difícilmente conseguiremos que nuestros niños vibren y aprendan de manera significativa eso que les queremos enseñar. Hace falta que lo sintamos, que “vibre” con nosotros para poder transmitirlo con entusiasmo.
“Y un, dos,tres – y un, dos, tres...” las matemáticas se encuentran en todas partes, desde una suma, a los pasos de baile, repitámonos el “Y un, dos, tres – y un, dos, tres...” y vibremos dejándonos llevar por su ritmo innato. Busquemos el ritmo de todo aquello que nos rodea para poder transmitirlo con la vibración necesaria para conseguir que los niños vibren aprendiendo.
¡Muchas gracias, Lara, por haber querido participar y por el curso que nos ofreciste!
Avui en la nostra secció entrevistes d'anada i tornada, tenim l'honor de presentar a la Lara Gimenez.
Ella va ser l'encarregada de facilitar-nos els seus coneixements sobre matemàtiques manipulatives i els seus materials, en un curs que vam compartir amb persones fantàstiques durant tres dissabtes, a El Masnou (Barcelona). Va treballar com a educadora durant 4 anys al projecte educatiu El Roure (Barcelona) i s'ha format, del braç de Maria Antònia Canals, els Wild, etc., en l'aprenentatge de les matemàtiques mitjançant materials i la imaginació. És propietària del bloc de materials de matemàtiques "Aprenent amb les mans".
[+/-] Seguir llegint en català
Ja que ens va donar el seu permís, us ensenyem un tastet d'alguns dels materials que ens va mostrar.
Us animem a, si teniu l'oportunitat, formar part d'aquestes propostes, així com que conegueu l'espai Gamar i visiteu els enllaços recomanats del bloc de la Lara, que segur que us obriran els ulls a noves maneres de fer i aprendre matemàtiques!
No ens estenem més i us deixem amb l'entrevista!
L: Vaig estudiar Ciències Ambientals però tot i que m’agradava no vibrava fent la meva feina. M’adonava que quan la meva companya de pis m’explicava coses que havia fet aquell dia em transmetia una cosa especial que jo no notava en mi. Vaig decidir fer el CAP per dedicar-me a l’ensenyament i em vaig matricular a Magisteri. Vaig anar a una llibreria i vaig agafar un llibre a l’atzar “Educar para ser “ de Rebeca Wild. Em va canviar la vida... vaig notar que allò era el que estava buscant... aquella era la manera de fer que jo volia i que ressonava amb mi. Vaig buscar si hi havia un espai educatiu aquí a Catalunya que s’assemblés al descrit per la Rebeca en el seu llibre. Vés per on ... El Roure va aparèixer a la meva vida durant 4 cursos meravellosos. Molt aprenentatge i moltes vivències que ara em caracteritzen i m’han fet ser la que sóc.
La presència de Maria Antònia Canals és la meva segona font de llum en aquest camí. Al seu costat he aprés moltíssimes coses del món de les matemàtiques. La seva mirada i manera de viure m’han i em continuen marcant ben endins.
Voldria dedicar-me a continuar vibrant amb la didàctica de les matemàtiques i que adults i petits en poguessin gaudir.
L: Mai he estat una fera amb matemàtiques més aviat em costaven força. Per això quan algú s’apropa a mi i em comenta:” Jo no sóc de números”, “UFFF les mates són xungues”... penso un altre que li han ensenyat com a mi.... Puc dir que amb vint anys m’he permès el luxe de tornar aprendre matemàtiques des de la base i M’ENCANTEN!.
Els materials són les eines amb que entenc i visc l’aprenentatge de les matemàtiques. Els nens i les nenes desitgen experiències manipulatives de totes menes. Els materials els hi ofereixen. Aprendre a sumar amb una màquina que fa música i amb la qual es pot jugar és per ells un regal que no es poden deixar perdre.
Els cursos és el canal que ara mateix em permet estar en contacte amb aquest món que m’encanta i poder-lo compartir amb gent que està interessada.
L: Es mira cada nen i nena i se l’acompanya a nivell global la banda intel•lectual i la seva psique. S’intenta respectar a tots aprenent a mirar i veure les seves necessitats autèntiques. Pot ser sembla una cosa òbvia però requereix molt per part de l’educador o educadora.
L: No puc contestar aquesta pregunta perquè mai he treballat ensenyant matemàtiques sense emprar materials, l’únic que puc dir és que els nens i les nenes gaudeixen molt aprenent matemàtiques amb l’ajuda dels materials.
Penso que l’escola pot introduir en algunes situacions o per determinats coneixements els materials com a material didàctic, de fet sé d’escoles que ja ho estan portant a terme.
Ara ens disposem a canviar de sentit i respondre les preguntes el millor que sapiguem!
L: Creieu que algú que no vibra amb les matemàtiques pot arribar a ensenyar i fer vibrar als nens i a les nenes que l’estan escoltant?
FB: Potser una persona que no vibra amb allò que està fent, pot transmetre molt bé tots els seus coneixements, però el que difícilment aconseguirà transmetre és aquella passió necessària que ens fa vibrar, ens incita a seguir descobrint i fins i tot ens endinsa en un món ple de noves sensacions i emocions.
Les matemàtiques, com la llengua, el dibuix, la història, etc. no en són cap excepció. Formen part del coneixement, i si no aconseguim vibrar aprenent-lo, vivint-lo, difícilment aconseguirem que els nostres nens vibrin i aprenguin de manera significativa allò que els volem ensenyar. Cal que ho sentim, que “vibri” amb nosaltres per poder transmetre-ho amb entusiasme.
“I un, dos, tres – i un, dos, tres...” les matemàtiques es troben a tot arreu, des d'una suma, als passos d'un ball, repetim-nos el “i un, dos, tres” i vibrem deixant-nos portar pel seu ritme innat. Busquem el ritme de tot allò que ens envolta per poder transmetre-ho amb la vibració necessària per aconseguir que els nens vibrin aprenent!
Moltes gràcies, Lara, per haver volgut participar i pel curs que ens vas oferir. Ha estat un plaer!
Us animem a, si teniu l'oportunitat, formar part d'aquestes propostes, així com que conegueu l'espai Gamar i visiteu els enllaços recomanats del bloc de la Lara, que segur que us obriran els ulls a noves maneres de fer i aprendre matemàtiques!
No ens estenem més i us deixem amb l'entrevista!
FB: Ens pots explicar a grans trets quina ha estat la teva trajectòria professional i quines són les teves motivacions?
L: Vaig estudiar Ciències Ambientals però tot i que m’agradava no vibrava fent la meva feina. M’adonava que quan la meva companya de pis m’explicava coses que havia fet aquell dia em transmetia una cosa especial que jo no notava en mi. Vaig decidir fer el CAP per dedicar-me a l’ensenyament i em vaig matricular a Magisteri. Vaig anar a una llibreria i vaig agafar un llibre a l’atzar “Educar para ser “ de Rebeca Wild. Em va canviar la vida... vaig notar que allò era el que estava buscant... aquella era la manera de fer que jo volia i que ressonava amb mi. Vaig buscar si hi havia un espai educatiu aquí a Catalunya que s’assemblés al descrit per la Rebeca en el seu llibre. Vés per on ... El Roure va aparèixer a la meva vida durant 4 cursos meravellosos. Molt aprenentatge i moltes vivències que ara em caracteritzen i m’han fet ser la que sóc.
La presència de Maria Antònia Canals és la meva segona font de llum en aquest camí. Al seu costat he aprés moltíssimes coses del món de les matemàtiques. La seva mirada i manera de viure m’han i em continuen marcant ben endins.
Voldria dedicar-me a continuar vibrant amb la didàctica de les matemàtiques i que adults i petits en poguessin gaudir.
FB: Com ha estat la teva relació amb les matemàtiques? Què ha estat el que t'ha portat a fer tots aquests materials, preparar el curs...?
L: Mai he estat una fera amb matemàtiques més aviat em costaven força. Per això quan algú s’apropa a mi i em comenta:” Jo no sóc de números”, “UFFF les mates són xungues”... penso un altre que li han ensenyat com a mi.... Puc dir que amb vint anys m’he permès el luxe de tornar aprendre matemàtiques des de la base i M’ENCANTEN!.
Els materials són les eines amb que entenc i visc l’aprenentatge de les matemàtiques. Els nens i les nenes desitgen experiències manipulatives de totes menes. Els materials els hi ofereixen. Aprendre a sumar amb una màquina que fa música i amb la qual es pot jugar és per ells un regal que no es poden deixar perdre.
Els cursos és el canal que ara mateix em permet estar en contacte amb aquest món que m’encanta i poder-lo compartir amb gent que està interessada.
FB: Des de la teva experiència, quin és l'aspecte que més destacaries de les escoles lliures, com ara el Roure?
L: Es mira cada nen i nena i se l’acompanya a nivell global la banda intel•lectual i la seva psique. S’intenta respectar a tots aprenent a mirar i veure les seves necessitats autèntiques. Pot ser sembla una cosa òbvia però requereix molt per part de l’educador o educadora.
FB: En què és diferent la relació que estableixen els nens amb les matemàtiques seguint un tarannà més manipulatiu, lliure, etc. o seguint el mètode tradicional de l'escola?
L: No puc contestar aquesta pregunta perquè mai he treballat ensenyant matemàtiques sense emprar materials, l’únic que puc dir és que els nens i les nenes gaudeixen molt aprenent matemàtiques amb l’ajuda dels materials.
Penso que l’escola pot introduir en algunes situacions o per determinats coneixements els materials com a material didàctic, de fet sé d’escoles que ja ho estan portant a terme.
Ara ens disposem a canviar de sentit i respondre les preguntes el millor que sapiguem!
L: Creieu que algú que no vibra amb les matemàtiques pot arribar a ensenyar i fer vibrar als nens i a les nenes que l’estan escoltant?
FB: Potser una persona que no vibra amb allò que està fent, pot transmetre molt bé tots els seus coneixements, però el que difícilment aconseguirà transmetre és aquella passió necessària que ens fa vibrar, ens incita a seguir descobrint i fins i tot ens endinsa en un món ple de noves sensacions i emocions.
Les matemàtiques, com la llengua, el dibuix, la història, etc. no en són cap excepció. Formen part del coneixement, i si no aconseguim vibrar aprenent-lo, vivint-lo, difícilment aconseguirem que els nostres nens vibrin i aprenguin de manera significativa allò que els volem ensenyar. Cal que ho sentim, que “vibri” amb nosaltres per poder transmetre-ho amb entusiasme.
“I un, dos, tres – i un, dos, tres...” les matemàtiques es troben a tot arreu, des d'una suma, als passos d'un ball, repetim-nos el “i un, dos, tres” i vibrem deixant-nos portar pel seu ritme innat. Busquem el ritme de tot allò que ens envolta per poder transmetre-ho amb la vibració necessària per aconseguir que els nens vibrin aprenent!
Moltes gràcies, Lara, per haver volgut participar i pel curs que ens vas oferir. Ha estat un plaer!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola,
ResponEliminaOs escribimos desde El Roure. Hemos abierto un sitio web y, quizás, vaya bien actualizar el enlace al "cuaderno de pedagogía" por uno al nuevo espacio virtual con el correo electrónico actualizado:
www.elroure.org
info@elroure.org
¡Muchos abrazos!