Trucos de Blogger

[+/-] Leer el apartado "Guía de blogger" en castellano

[+/-] Llegir l'apartat "Guia de blogger" en català

Els trucs d'"Especialment docents"


Com ja sabeu, web 2.0 és, sobretot, compartir. Per aquest motiu, hi ha molts blocs que es dediquen, precisament, a ajudar als altres blocaires a aconseguir fer allò que tenen en ment i que no saben com fer. En aquest apartat us enllaçarem els webs d'on hem tret la informació per afegir totes aquelles coses que estan en aquest bloc, però no són opcions predeterminades de Blogger. El més important és tenir la idea; si tens una idea clara, i algú ho ha fet abans per tu, i ha penjat l'explicació... a partir d'aquí només us caldrà no tenir por, llençar-se a la piscina i anar provant, tal com hem fet nosaltres, fins aconseguir el que voleu!

Abans de començar, hi ha dues coses que heu de saber i que són MOLT importants.

[+/-] Ensenya'm o oculta'm aquests dos consells tan importants...

Altres aspectes generals:
 • Quan aneu a la plantilla HTML del bloc, seguiu exactament les passes que us donin als blocs de referència, fins a l'últim signe.
 • Per buscar ràpidament la línia que us demanen a la vostra plantilla, pitgeu la tecla control i alhora F. A la part de baix del navegador us apareixerà un petit cercador que fa una cerca en tot el contingut d'un web. Copieu aquí la línia o paraula que voleu trobar. D'aquesta manera, hi arribareu en un moment ;)
 • Per fer que els vostres enllaços s'obrin en una finestra nova o al posar el ratolí a sobre aparegui un missatge d'explicació, situeu-vos a la pestanya "Modifica l'HTML" i escriviu l'enllaç de la següent manera: <a href="AQUÍ COPIEU LA RUTA DE L'ENLLAÇ, SENCERA" target="_blank" title="Aquí escriviu el que voleu que surti al retolet">Aquí escriviu el que voleu que aparegui com a text, en fer clic en aquest text us portarà a l'enllaç seleccionat</a>. No us podeu oblidar les cometes ni els símbols <, > o / . La part en verd és on heu de copiar la URL. Si abans del > escriviu la part vermella, s'obrirà en una finestra nova. Si poseu la part lila, apareixerà el que hagueu escrit al retolet. Per últim, el que escriviu entre > i </a> serà el text que el lector veu. Per exemple, si feu clic aquí anireu a la pantalla d'inici del nostre bloc i s'obrirà en una finestra nova. 
Imatge: "El bloc per dins", Anna M. Matas

Ara, anem als trucs.
Us fem constar, primer, quin és l'efecte, segon, on l'hem trobat i, per últim, altres aspectes com si ens ha costat molt o poc d'aconseguir, si considerem que és més fàcil o més difícil que altres solucions, etc.

Expandir i contraure els gadgets amb efecte lliscant. 
Ho vam trobar al bloc El escaparate de Rosa. Per aquest truc primer heu d'incloure una llibreria JavaScript (que vol dir copiar un tros de codi on us indiquen) i després afegir algunes línies a l'HTML.
Si en qualsevol altre cosa que vulgueu posar al bloc us indiquen que heu de posar JQuery, llavors possiblement no funcionaran alhora, així que busqueu alternatives.
És una mica complicat de fer, perquè requereix molta atenció i canviar els números que us demanen cada vegada que l'apliqueu, però el resultat val la pena, ja que el bloc té una aparença molt més "endreçada" i permet que el lector triï quin contingut vol veure.

Cambiar d'imatge en passar el cursor per sobre.
Aquest efecte tan curiós el vam trobar a El balcón de Jaime.La única complicació que té és que prèviament heu d'haver pujat les imatges a Internet. Nosaltres les vam pujar a l'àlbum de Picassa que es crea automàticament quan obres un bloc a Blogger (on es van emmagatzemant totes les imatges que hi poseu). També és desitjable que tinguin una mida similar, per qüestions estètiques.

Mostrar i ocultar text a les entrades.
Aquest efecte, molt útil si feu entrades molt llargues, perquè permet al lector triar si vol aprofundir i elimina en part la sensació d'atapeïment que ens produeix veure tanta lletra, el vam trobar a Pazosblogger. També utilitza Scriptaculous, per la qual cosa si ja heu utilitzat l'efecte d'amagar els gadgets us haureu de saltar el primer pas que s'hi explica. Si l'utilitzeu més d'una vegada, heu de recordar canviar el número indicat a l'explicació, ja que, si no, mostrarà un text erroni.

Posar un botó "M'agrada" de Facebook al bloc.
Segur que això us ha cridat l'atenció. Doncs us assegurem que és ben fàcil de fer! Si us ha agradat, animeu-vos a intentar-ho!
Aneu al web plugins de Facebook. Feu clic a "Like button". A "URL to like" poseu l'enllaç al vostre bloc. Poseu la resta d'opcions segons sigui el vostre gust (cada vegada que canvieu alguna cosa, el botó del costat us mostrarà una vista prèvia del resultat final, així que no tingueu por de tocar fins que trobeu "el vostre"). Feu clic a "Get code" i copieu el primer.
Ara només queda posar-lo al bloc: aneu a l'escriptori>Disseny i feu clic a "Afegeix un gadget". Busqueu el d'HTML. Copieu el codi i poseu un títol, si voleu, o deixeu l'espai del títol en blanc. Ara arrastreu el gadget al lloc del web on voleu que aparegui el botó, i llestos!
Ampliació: Com posar el botó de Facebook al final de cada entrada.
Si el voleu al post-footer, com el nostre, haureu d'anar a Disseny>Modifica l'HTML, marcar la casella "Expandir les plantilles d'artilugis"i buscar (ctrl+F) <div class="post-footer-line post-footer-line-1"> (si el voleu a la part de dalt del quadre) o <div class="post-footer-line post-footer-line-3"> (si el voleu a la part de baix). Si no trobeu cap línia 3

4 comentaris:

 1. Hola,
  M'ha agradat molt el vostre Blog és molt maco i sobretot útil.
  M'ha cridat l'atenció que teniu els blocs classificats per temes i amagats, això ho feu amb el Pazosblogger també?
  Endavant amb el bloc!

  ResponElimina
 2. Hola, Maria!
  Ens n'alegrem molt que t'hagi agradat el bloc, i més encara de que et sembli útil ;) Moltes gràcies pel teu comentari!

  El truc d'amagar els artilugis és el primer del llistat, el vam trobar a El escaparate de Rosa i funciona amb Scriptaculous, aquest és l'enllaç on s'explica com fer-ho.
  Nosaltres l'hem utilitzat per amagar llistes d'enllaços i blogroll, perquè era el que més espai ocupava, però serveix per qualsevol artilugi (gadget).
  És un truc realment molt útil! ;)

  Salut!

  ResponElimina
 3. Hola chicas. ¿Esta página no puede leerse en castellano? No es por dar la tabarra es que me interesa. Igual es que no encuentro la opción. Gracias

  ResponElimina
 4. ¡Hola!
  Estamos en ello, seguramente en un par de días aparecerá publicada. Aún nos quedan cositas por pulir ;) pero nos alegra mucho que te interese.

  De todos modos, si te interesa alguna parte en concreto o te corre prisa, escríbenos al mail y te contamos.

  Un beso,


  Febrer blau

  ResponElimina

Gracias por dejarnos un comentario. ¡Seguro que tienes mucho que aportarnos! Recordad que tenéis un traductor disponible en la barra lateral.
Gràcies per deixar-nos un comentari. Segur que tens molt per aportar-nos! Recordeu que hi ha un traductor disponible a la barra lateral