divendres, 25 de febrer del 2011

Cançons que parlen de... diversitat

Salut, blocaires!!!
Hem pensat que seria una bona idea fer un recull de cançons que parlen de diversitat, amb voluntat de recollir també la diversitat d'opinions i de visions que sovint reflecteixen les cançons. Dit i fet, de moment, pensant, ens n'han sortit aquestes.


Victor Manuel - Sólo pienso en ti

(Vídeo en directe amb Ana Belén, l'any 2001)
Idioma:
Castellà
Història i possibilitats didàctiques:
La cançó ens parla de dues persones amb discapacitat intel·lectual. Primer ens presenta els protagonistes ("Ella fue a nacer en una fría sala de hospital. Cuando vio la luz su frente se quebró como cristal, porque entre los dedos a su padre como un pez se le escurrió...", "Él nació de pie, le fueron a parir entre algodón. Su padre pensó que aquello era un castigo del señor, le buscó un lugar para olvidarlo y siendo niño lo internó"), després passa a explicar-nos la seva història d'amor dins el centre on estan internats. El més rellevant d'aquesta cançó és que està basada en fets reals, i per tant, ens pot servir per introduir el tema a l'aula, crear un debat educatiu (en quines condicions vivien les persones amb discapacitat abans? i ara? la situació ha canviat?, etc) i per introduir diverses activitats que apropin a l'alumnat a termes com sensibilització, integració, inclusió...

Tengo un niño especial - Martín Valverde

Idioma:
Castellà
Història i possibilitats didàctiques:
Martín Valverde és pare d'un nen amb paràlisi cerebral (que podeu veure al vídeo). La perspectiva tant del discurs com de la cançó ens mostra una altra de les visions de la discapacitat: la de la família, i la religiosa. Mitjançant aquesta cançó es poden tractar temes com ara els canvis de la família en arribar un nen amb discapacitat, les proves que posa la vida als pares, fins i tot debats més profunds, segons edat de l'alumnat, com per exemple, com canvia la visió de Déu durant i després del dol que ha de passar la família?
Destaquem algunes frases del seu discurs i us animem a veure el vídeo sencer:
"Tienen el cerebrito mal, pero te enseñan a pensar. No pueden andar, pero cómo nos enseñan a llegar... ¡Con ellos se acabó la vergüenza, se acabó la pena, se acabó el qué dirán! Vives tu duelo, pero que te quede claro: tu niño especial vino perfectamente completo para asesinar tu orgullo, tu envidia, tu vanidad. Para enseñarte a vivir, viene completito, no le falta nada. "

Soñaremos juntos - Cocemfe Badajoz
Clic aquí per descarregar-vos-la
Lletra:
Miguel Murillo.
Veu:
Susi Oyola
Música:
Juan José García Caffi
Interpretació:
Orquestra Simfònica de Budapest
Història i possibilitats didàctiques:
La Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), Badajoz, lidera el projecte musical "Soñaremos juntos". La cançó pretén ser un cant a la integració i la normalització.
La lletra parla per si sola:
"La vida sin ti ya no es igual, la recorremos juntos y la soñamos juntos. Si no puedes pintar el arcoiris, yo te lo pintaré con mi poesía. Si no puedo correr siguiendo el viento, seguro que lo alcanzo en tu sonrisa. Si no puedo encontrar una palabra, a ti te pediré tu voz prestada. Si tienes que volar detrás de un sueño, recuerda que mis alas son tus alas"
Creiem que, dins l'àmbit escolar, pot ser un tema excel·lent per treballar com a activitat complementària en moltes de les festes que se celebren en l'àmbit escolar, així com per celebrar el Dia del a Diversitat funcional o el Dia de l'autisme, etc.

Solitary Shell - Dream Theater

Idioma:
Anglès
Història i possibilitats didàctiques:
Aquesta cançó ens explica la història d'un infant amb autisme. És un canvi d'estil considerable respecte a les altres cançons que hem presentat; per la seva tipologia, creiem que pot ser interessant per treballar a l'ESO, sobretot si els alumnes han tingut contacte amb persones amb autisme, per debatre el punt de vista de la cançó, si totes les històries han de ser iguals, si és el més habitual...
En aquest web en podeu llegir la lletra (en anglès). Un tastet de la lletra:

"He seemed no different from the rest, just a healthy normal boy. His mama always did her best and he was daddy's pride and joy. He learned to walk and talk on time, but never cared much to be held (...) As a boy he was considered somewhat odd, kept to himself most of the time. He would daydream in and out of his own world but in every other way he was fine. (...) As a man he was a danger to himself, fearful and sad most of the time. He was drifting in and out of sanity, but in every other way he was fine..."



Com sempre, si sabeu d'algú que ha fet el mateix (o millor!) i ho voleu compartir, o coneixeu alguna cançó més, feu-nos-ho saber! Quina és la que més us ha agradat, o més us ha arribat al coret? :) Ens encantarà conèixer les vostres opinions!

I ara, un tema de debat al voltant d'això que acabem de fer...

Què us sembla el fet que existeixin aquestes cançons? És una mostra de normalització (perquè fins ara no se'n parlava) o, al contrari, una manera més de diferenciar? Encara hem de treballar a l'aula la diversitat "com a tema" o us sembla que ja hem passat del tot aquesta fase?

Potser dóna per escriure un post sencer, però fins aleshores, podeu donar la vostra opinió i continuar aportant música i més música!


dilluns, 21 de febrer del 2011

Presentació de Prezi

Salut, blocaires!
La primera cosa que vam fer per a l'assignatura de Noves tecnologies aplicades a l'educació va ser muntar una presentació de Prezi amb una selecció liliputiense d'enllaços al voltant del web 2.0 que ens poden ser d'utilitat com a futures docents, i que segur que s'engreixarà molt en els propers mesos. Hi voleu fer una ullada?


Si teniu cap suggerència, crítica o aportació, estarem encantades d'escoltar-vos amb els ulls!

Febrer blau


divendres, 18 de febrer del 2011

¡Bienvenidos/as a nuestro blog!

¡Hola blogueros!
Esta es la primera entrada de nuestro blog. ¡Qué nervios! ¿Quién nos debe estar leyendo? Por lo menos, vosotros sí sabéis quien escribe. ¿No? ¿Aun no sabéis quién está detrás de la pantalla? Clicad aquí y encontraréis algunas explicaciones en una nueva ventana. ¡Solo podía ser cosa nuestra!

[+/-] Seguir leyendo en castellano





Salut, blocaires!

Aquesta és la primera entrada del nostre bloc. Quins nervis! Qui ens deu estar llegint? Com a mínim, vosaltres sí que sabeu qui us escriu. No? Encara no sabeu qui hi ha rere la pantalla? Feu clic i trobareu algunes explicacions en una nova finestra. Només podia ser cosa nostra!

[+/-] Seguir llegint en català